Dohoda místo dohadů. Zkuste mediaci

Máte pocit, že se motáte v kruhu, mluvíte, ale nejste slyšeni, nasloucháte, ale nerozumíte? Jediné, co chcete je pohnout se z místa, ale už vůbec nevíte, jakým směrem a jak to druhé straně sdělit, tak aby to pochopila a přijala. Ať už se jedná o partnerskou krizi, konflikt v práci nebo neshody s rodinou či sousedy, mediace je cesta, která vám nabízí východisko.

6 věcí, které byste o mediaci měli vědět.

  1. V mediaci nejde o to, najít viníky, upozorňovat na rozdíly a chyby z minulosti, ale naopak se budete mít možnost zaměřit se na budoucnost a pokusíte se najít, co vás spojuje, v čem se shodnete. Někdy se stává, že se shodnete, že už se neshodnete, ale i to je nástroj k posunu.
  2. Během mediace nikdo nerozhoduje za vás, nenavrhuje řešení, nedoporučuje, naopak budete systematicky a jemně vedeni k tomu, abyste to nejvhodnější řešení našli sami. Díky tomu se posiluje vaše sebevědomí a zodpovědnost za váš život se navrací pouze do vašich rukou.
  3. Mediace je vždy dobrovolná – i když vám bylo nařízeno první setkání s mediátorem soudem či OSPODem, neznamená to, že musí být zahájena samotná mediace. První setkání s mediátorem je informační schůzka, na které se dozvíte, co přesně mediace obnáší a vy sami se rozhodnete, zda ji chcete podstoupit.
  4. Aby se podařilo z konfliktu dostat k řešení, je potřeba zpracovat emoce. Zkušený mediátor vás tímto nelehkým úkolem provede v bezpečném prostředí tak, že se nebudete navzájem ještě více zraňovat. Je běžné že si uvědomíte, co jste celé roky nebyli schopni vidět nebo slyšet.
  5. Komunikace hraje hlavní roli, během mediačního procesu jsou měněny a přeprogramovávány komunikační kódy tak, aby vedly k řešení a dohodě.
  6. Mediace není jedinou možností – spory mohou být řešeny také soudní cestou, případně může každá ze stran využít pomoci jiných odborníků. Mediace je určena pro ty, kteří chtějí o svém životě rozhodovat sami.

A jak se na samotnou mediaci připravit? Není potřeba, abyste něco dokazovali, mediace je zcela důvěrná, nikdo vás nebude k ničemu nutit, nebudete se muset obhajovat. Důležité je být otevřený a upřímný, kdo řešení chce najít a hledá jej aktivně, vždy jej nalezne. Pro více informací navštivte: https://katerinabelkova.eu/mediace/.